Natuurinclusief paardenleefgebied

Een kudde paarden met uiteenlopende rassen op een natuurlijke manier houden, zodat paarden 24/7 beschikking hebben tot ruwvoer en beweging. Het klinkt als een droom, maar wij willen jong en oud laten zien dat het voor iedereen mogelijk is. In de ruim 25 jaar dat wij paarden houden zijn wij net als menig ander paardenhouder tegen talloze uitdagingen aangelopen. Door hierbij keer op keer de afweging te maken tussen impact voor de natuur, de basisbehoeften van de paarden, het praktisch houden van het beheer en de benodigde investering hebben wij een concept bedacht dat haalbaar, betaalbaar en schaalbaar is. Wij tonen dit sinds 2021 in ons natuurinclusief paardenleefgebied op Hulder 10 in Vierlingsbeek (Noord-Brabant).

In een natuurinclusief paardenleefgebied (Equi Habitat) worden paarden op een ecologisch verantwoorde wijze en passend bij het landschap gehuisvest. De bedenker van het Equi Habitat ® concept is VivaConcept uit België. De term is afgeleid van Equine (paard) en Habitat (leefgebied). Een bekender en in grote lijnen vergelijkbaar concept is dat van Paddock Paradise.

Wat is het verschil tussen Equi Habitat en Paddock Paradise?

Paddock Paradise en Equi Habitat zijn beide ontworpen om paarden een gezonde leefomgeving te bieden. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat paddock paradise zich richt op het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van paarden, terwijl equi habitat zich richt op het integreren van paarden in het landschap op een ecologisch verantwoorde manier.

Paddock paradise is een systeem waarbij paarden worden gehouden in een omgeving die is ontworpen om hun natuurlijke gedrag na te bootsen. Het systeem bestaat uit een netwerk van paden en paddocks die paarden in staat stellen om te bewegen en te grazen zoals ze dat in het wild zouden doen. Het enorme voordeel van een paddock paradise is het behoud van de bewegingsvrijheid en keuzevrijheid van het paard, terwijl weidegang beperkt kan worden aangeboden door de weide te sluiten of te openen. Dit voorkomt bodemverdichting en bevorderd biodiversiteit van de weiden.

Equi habitat is een concept dat is ontworpen om paarden op een ecologisch verantwoorde manier te integreren in het landschap. Het concept ziet op het eerste oog vaak hetzelfde uit als een paddock paradise, met tracks en afsluitbare weiden. Echter is dit concept gebaseerd op de principes van permacultuur en houdt rekening met de behoeften van zowel paarden als de omgeving. Het doel is om een ​​gezonde leefomgeving te creëren voor paarden en de inheemse bewoners (dieren en insecten), terwijl tegelijkertijd de biodiversiteit van het landschap wordt bevorderd.

De Avonturentuin voor gezonde blije paarden en avontuurlijke kinderen

Wij hebben altijd veel informatie verzameld wanneer wij zochten naar een oplossing voor één van de vele uitdagingen die je als paardenhouder tegen komt. Zo kwamen wij achter de voordelen en nadelen van diverse huisvestingsconcepten. Door de jaren heen is onze manier van paarden huisvesten organisch gegroeid op basis van diverse adviezen, wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring naar een ware Avonturentuin voor paarden.

De Avonturentuin is een natuurinclusieve paardenweide. En de mini-avonturentuin biedt vergelijkbare mogelijkheden op een kleiner oppervlak.

Beide zijn vormgegeven met een gezonde bodem als uitgangspunt om modder te voorkomen en groei van gezonde vegetatie te ondersteunen. Bovendien worden deze vormgegeven op een wijze waarop de behoefte van het paard worden beantwoord en gelijktijdig de natuur natuur op, onder en rondom het perceel wordt versterkt.

Passend bij dit concept leven paarden in onze Avonturentuin in een kudde met 24/7 bewegingsvrijheid door middel van praktische wandelpaden (tracks), welke uitkomen in diverse voerpleinen en weiden. Ook is er veel aandacht voor onder andere bodemleven, bodemgezondheid, biodiversiteit, andere (wilde) diersoorten en het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen.

Wat vindt je zoals in onze Avonturentuin:

 • 2,5 hectare vol inspiratie
 • 5000m2 Natuurinclusieve paardenweide
 • 1000m2 Mini-Avonturentuin voor paarden
 • meer dan 10 verschillende bodemsoorten
 • 4 Graslandfases
 • Talloze gewassen en verrijkingselementen

De Avonturentuin voor kinderen

Om voor onze kinderen het buitenspelen, met alle voordelen van dien, aantrekkelijker te maken dan de beeldschermpjes is daarnaast het idee voor De Avonturentuin voor onze kinderen ontstaan. Vanuit het gedachtengoed dat je geluk kunt delen, dat je samen verder komt stellen wij De Avonturentuin op diverse momenten kostenloos open, zo kunnen meer mensen meegenieten van al wat hier leeft en groeit. De wandelpaden op dit gedeelte van ons privéterrein worden om beurte gebruikt door onze kinderen, paarden en bezoekers. De wandelpaden grenzen onder andere aan De Avonturentuin waar de paarden verblijven en UNESCO erfgoed De Maasheggen. 

Wij hopen dat De Avonturentuin bezoekers, jong en oud, door een educatieve en inspirerende wandeling zal leiden. Wij organiseren er inspiratiesessies, workshops en activiteiten en je vindt er oplossingen en producten van onze partners.

Wat vindt je zoals in onze Avonturentuin:

 • 750m Avontuurlijke wandelroute
 • 75m Parcourstoestellen
 • 75m Pluktuin (Bramen, Frambozen, Fruitbomen)
 • 50m Blotevoetenpad
 • 2 Overdekte Picknickhuisjes
 • Diverse informatiebordjes over de dieren en gewassen

Wij nodigen je van harte uit om mee te gaan op avontuur naar een gezonde natuurinclusieve paardenweide!