Gras is slecht voor mijn paard!

๐ŸŒพ Als onoplosbare fructanen in alle grassen voorkomen, is gras dan eigenlijk slecht voor mijn paard?

ย 

๐‰๐š๐ง๐ง๐ž๐ค๐ž ๐š๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐ ๐ฏ๐š๐งuit De Avonturentuin:ย  Natuurlijk is gras niet gevaarlijk voor je paard, maar je moet wel weten wat je doet. Het zogenoemde "koeiengras" of "raaigras" is bijvoorbeeld minder geschikt. Vaak hoor je men over suikers en fructanen praten als het om "gevaarlijk gras" gaat. Dit heeft te maken met de verschillende soorten vezels/suikers die onder invloed van de zon in het proces fotosynthese worden gemaakt door de plant.

Er ontstaan hierdoor o.a. twee soorten onoplosbare vezels:

๐Ÿ‘‰ Niet-afbreekbaar, bijvoorbeeld Cellulose: Dit geeft wel vulling en een verzadigd gevoel, maar de houtige structuur wordt niet verteerd of afgebroken door bacteriรซn (fermentatie). Deze stof verlaat het lichaam zoals het is opgegeten en is daarom niet schadelijk voor het paard, het is juist goed, want het activeert de darmwerking.

๐Ÿ‘‰ Afbreekbaar, bijvoorbeeld Inuline: deze fructanen in lange vezelachtige vorm zijn alleen afbreekbaar door bacteriรซn (fermentatie) in de dikke of blinde darm van het paard. Dit noem je ook wel prebiotica, โ€˜โ€™fermenteerbare onoplosbare vezelsโ€™โ€™. Daarbij komen stoffen vrij die energie leveren aan het paard. Eigenlijk is dรญt waar het paard gezonde energie uit haalt.

Maar wat is er dan wel gevaarlijk? ๐Ÿ˜จ

De oplosbare, verteerbare, korte fructanen. Deze geven wรฉl het risico op problemen zoals hoefbevangenheid.ย 

Het is dus qua ruwvoeraanbod, huisvesting en weidebeheer belangrijk dat je gewas de mineralen heeft om te groeien zodat deze korte fructanen naar o.a. lange worden omgezet. En dat tijdens de groei(spurt) de paarden geen toegang hebben tot het gewas dat deze โ€œgevaarlijkeโ€ korte fructanen bevat.ย 

Denk aan het voorkomen van korte graskantjes, (strook)begrazing waarbij de paarden langer dan 10 dagen op hetzelfde gras lopen en de hergroei ter beschikking hebben en paarden op het verkeerde moment van de dag en seizoen op de weide zetten.

๐€๐ฅ๐ข๐ฌ๐ฌ๐š ๐š๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐ ๐ฏ๐š๐ง ๐ž๐ช๐ฎ๐ข๐ง๐ž๐ฏ๐ข๐ญ๐š๐š๐ฅ: Vanuit mijn expertise als voedingstherapeut kijk ik wat we in de voeding daarnaast kunnen aanpassen of eventueel toevoegen om jouw paard zo goed mogelijk te ondersteunen in zijn herstel. Wist je dat hoefbevangenheid verschillende oorzaken kan hebben? Naast fructanen, kan het ook liggen aan insulineresistentie, metabole stoornissen en PPID. Probeer er dus eerst achter te komen waar die hoefbevangenheid vandaan komt en bespreek dit met je dierenarts!

Hoe kunnen we onze paarden ondersteunen in het herstel tijdens hoefbevangenheid?

๐Ÿ‘‰ Beperk koolhydraten en suikersย 

๐Ÿ‘‰ Wanneer je paard op een suikerrijk land staat, haal hem hier dan direct vanaf.

๐Ÿ‘‰ Geef goed kwalitatief ruwvoer wat laag is in suikers. Probeer ten alle tijden voordroog te vermijden

๐Ÿ‘‰ Magnesium. Magnesium kan de insuline gevoeligheid verbeteren.

Waarom is het zo belangrijk om die insuline in balans te houden en je paard zo min mogelijk suikers en koolhydraten te geven? ๐Ÿค”

๐Ÿ‘‰ Dit omdat hoge mate van suikers kan zorgen voor ontstekingsreacties (Het kan leiden tot beschadiging van de lamellen in de hoef, wat vervolgens resulteert in de symptomen van hoefbevangenheid.)

๐Ÿ‘‰ Insulineresistentie: Een van de belangrijkste factoren die verband houden met hoefbevangenheid is insulineresistentie. Bij insulineresistentie reageert het lichaam niet goed op insuline, wat leidt tot een verstoorde regulatie van de bloedsuikerspiegel.

๐Ÿ‘‰ Verstoring van de darmflora: Een overmatige inname van suikers kan ook leiden tot verstoringen in de darmflora van het paard, wat op zijn beurt de stofwisseling en de algehele gezondheid kan beรฏnvloeden. Disbalans in de darmflora kan bijdragen aan ontstekingen en metabole problemen die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken of verergeren.

Hulp nodig of heb je vragen, stuurย ons gerust een berichtje! ๐Ÿ“ฉ

Back to blog