De kracht van jou als paardenhouder bij natuurherstel (win win)

Vandaag wil ik het hebben over een van de meest inspirerende en belangrijke onderwerpen van deze tijd: het redden van de natuur. Soms heb je misschien het gevoel dat je niet veel kunt doen om een verschil te maken, maar niets is minder waar! Elke paardenhouder heeft de kracht om de wereld een beetje te veranderen en met veel paardenhouders zijn dat al snel heel veel beetjes. Het begint allemaal bij de kleine dingen die je elke dag kunt doen. 

En weet je wat het mooie is? Het is een win-win situatie voor de natuur en jouw paard!

Jouw paard en de natuur zijn namelijk beide gebaat bij meer diversiteit in de weide. Jouw portemonnee en de natuur overigens ook.

Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is bewust worden van je eigen ecologische voetafdruk. Dit betekent nadenken over waar je dagelijks gebruik van maakt. Voer jij bijvoorbeeld wekelijks mest af en koop je dure (zogenaamde) speciale paardenweide mest? En hoeveel meststoffen gebruik je eigenlijk en waarom? Koop jij de voeding voor je paard bij de plaatselijke leverancier of komt het allemaal van ver weg? Waarom gebruik je eigenlijk zoveel bewerkte supplementen en niet de natuur op jouw perceel? Het gaat niet alleen om de producten en materialen die je gebruikt, maar denk ook na over transportkosten. Waarom moet goed hooi uit Duitsland of Frankrijk aangevoerd worden, zouden we dat zelf niet kunnen produceren en besparen op transport?

Door jezelf te dit te realiseren, je te (laten) informeren over de alternatieven, kun je anderen ook bewust maken en samen actie ondernemen. Soms zelfs letterlijk door je paarden uit de pensionstal op een weide te zetten die je samen onderhoud of door samen bij een boer in de buurt hooi van kruidenrijk grasland in te kopen.

Eén van de meest krachtige manieren om de natuur te helpen, is door van jouw weide een gezonde kruidenrijke paardenweide te maken. Voorkom je overbetreding, overbegrazing en overbemesting dan ben je eigenlijk al op de helft. De natuur heeft een enorm herstellend vermogen en zal dankbaar gebruik maken van je aanpassing en razendsnel meer diversiteit ontwikkelen. 

Wat ik daarmee bedoel?

Dat je al heel snel zult zien wanneer jij voor die 3 belangrijke zaken zorgt dat je meer en meer verschillende plantjes in je grasmat zult tegenkomen. De vele verschillende plantjes trekken op hun beurt veel meer verschillende vogels, insecten, amfibiën en kleine zoogdieren aan. Jouw perceel zal veranderen in een klein natuurgebiedje!

Zijn die nieuwe plantjes dan allemaal goed voor mijn paard?

Nope, echt niet allemaal meteen. Maar wel voor de bodem. Deze moet namelijk eerst herstellen voordat de diversiteit ook bovengronds verbeteren kan. 

Kan ik die ongewenste beplanting dan niet voorkomen?

Ja hoor grotendeels wel. Wanneer je overbetreding, overbegrazing en overbemesting voorkomt zou je daar nog gerichte bemesting, optimalisatie van de pH-waarde een bijzaaien aan toe kunnen voegen. Dan ondersteun je de natuur enorm in zijn herstel en zijn die (voor jou) ongewenste plantjes minder nodig om de bodem te herstellen.

En wat dat voor jou oplevert?

Je krijgt een paardenweide en supplementenkast in één. De smalle weegbree, kamille, paardenbloem, brandnetel, braam, wilg en nog veel meer plantjes kunnen gewoon in jouw weide gaan groeien. Dat bespaard geld, transport (dus CO2 uitstoot) en bevordert de gezondheid van je paard. En dan bedoel ik niet alleen de fysieke gezondheid ook mentaal zal het beschikbaar hebben van diverse beplanting een enorm voordeel en stressverlagend werken. Het paard heeft van nature de behoefte aan diversiteit in zijn rantsoen.

Maar dat is niet alles. Een weide met meer diversiteit heeft minder mest nodig, kan zelfs stikstof binden (dat helpt bij de stikstofproblemen), je hoeft geen dure (kunstmatige) meststoffen aan te voeren. Je hebt minder grondbewerking nodig, dus minder machines en uitlaatgassen. En gemiddeld genomen heeft een dergelijke weide een lager suikergehalte en is dus geschikter voor gras en hooiproductie voor je paard. 

Bovendien heeft zo'n gezonde paardenweide groter waterbergend en waterleverend vermogen, het wordt dus minder snel modderig bij regenval en zal minder snel verdorren in de droge perioden. 

Door de natuur te herstellen in jouw paardenweide creëer je dus een gezondere paardenweide, bespaar je op supplementen en transport en breng je eigenlijk de natuur ook terug in je paard. Dit zorgt voor een fysiek en mentaal gezonder paard.

Tot slot, vergeet niet dat je stem krachtig is. Spreek je uit over milieu-issues, zowel online als offline. Deel je kennis en passie met vrienden, familie en via sociale media. Hoe meer mensen zich bewust worden van de problemen en oplossingen, hoe groter de kans dat er echt iets verandert. Ben je nog zoekende naar oplossingen, dan helpen wij je graag verder. En doe jezelf niet tekort bijdragen aan natuurherstel kan op 1001 manieren en hoe klein het ook lijkt alles wat je kan doen is meegenomen!

Back to blog