Doe mij maar een gemengde salade!

Ah, je bedoelt kruidenrijk grasland! Een interessant onderwerp, niet alleen als we het hebben over duurzame landbouw en gezonde veestapel, maar zeker ook voor een gezonde paardenweide!

Kruidenrijk grasland is eigenlijk precies wat het klinkt: een grasland dat niet alleen uit gras bestaat, maar ook een smakelijke mix bevat van vlinderbloemigen (zoals klaver) en diverse kruiden. Denk aan smalle weegbree, cichorei, wilde peen, en duizendblad. Het is als een culinair feestje voor de paarden – en niet alleen dat, het heeft nog meer voordelen:

  1. Bespaart op kunstmest: In kruidenrijk grasland gebruiken we geen kunstmest. Waarom? Omdat kunstmest vooral het gras aanjaagt, terwijl we juist die fijne kruiden willen stimuleren. Door niet te bemesten, krijgen de kruiden en vlinderbloemigen de kans om te shinen. En die vlinderbloemigen? Die vangen stikstof uit de lucht en geven het af aan de bodem. Een win-winsituatie voor het hele grasland! 

  2. Droogtetolerantie: Kruiden en vlinderbloemigen hebben diepe wortels. Ze kunnen dus zelfs in droge tijden nog water uit diepere bodemlagen halen. Bovendien houdt een goed doorwortelde bodem meer water vast. Dus als de zomerzon brandt, blijft jouw kruidenrijk grasland lekker groen en productief. 

  3. Gezondere paarden: De mix van kruiden en diverse grassen maakt het ruwvoer smakelijker. Bovendien stimuleert het de beweging en natuurlijk graasgedrag omdat de paarden hapje stapje op zoek gaan naar de lekkerste en gezondste hapjes. Daarnaast krijgen de paarden een breder scala aan mineralen en sporenelementen binnen. Dat komt hun algehele weerstand en gezondheid ten goede. Minder supplementen en andere ondersteuning nodig – dat is mooi meegenomen!

  4. Biodiversiteit: Door kruiden toe te voegen, vergroot je de soortenrijkdom in het grasland. Meer variatie trekt ook bijen, vlinders en vogels aan. En onder de grond? Daar gebeurt ook van alles dankzij die verschillende wortels. Kortom, een feestje voor de biodiversiteit!

Wil je zelf aan de slag met kruidenrijk grasland? 

Je kunt het niet zo maar zaaien, je zult het vanuit de bodem moeten voeden! Daarover meer in een volgende blog.

Terug naar blog