Paarden terug op het gras!

 

Weidegang in het voorjaar

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je paard in het voorjaar voor het eerst de weide op gaat? Het belangrijkste is dat je weide er klaar voor is. Ik leg je graag uit hoe je je weide kunt voorbereiden.

 

Bemesting

Vanaf 15 februari mag je wettelijk beginnen met de bemesting van je weide voor dat jaar. Het is aan te raden om dit te doen als het overdag minimaal 10 graden is en er regen op komst is. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat de paarden minimaal 4 weken niet in de weide komen als deze net bemest is om te voorkomen dat ze mest opeten. Als je meer wilt weten over bemesting van je weide en de keuze voor mestsoorten verwijs ik je graag door naar de andere blog’s die ik hierover heb geschreven.

 

Ongewenste gewassen

In het vroege voorjaar is ook een mooi moment om te beginnen met het steken van ongewenste planten. De grond is vaak nog vochtig en het wortelstelsel minder ontwikkeld en daardoor zijn de wortels makkelijker uit te steken. Ook zijn de gewassen nog geen zaden aan het aanmaken, hierdoor is de kans door uitzaaien tijdens het steken klein.

Het is aan te raden om Jacobskruiskruid en ridderzuring uit je weide te steken. Jacobskruiskruid is giftig voor paarden. In de weide zullen ze dit laten staan maar in hooi is en wordt de plant wel gegeten en Jacobskruiskruid is in gedroogde vorm nog altijd giftig.

Jacobskruiskruid woekert erg in de weide als je deze zijn gang laat gaan. Ridderzuring is niet giftig en wordt niet gegeten maar kan ook erg woekeren. Steek deze planten voordat ze in bloei komen uit je weide. Zaai de steekgaten direct in met een gewenst gras- en kruidenmengsel. Voorkom de opkomst van opnieuw ongewenste planten door de bodem van je weide goed bedekt te houden met gewenste beplanting. Dit doe je door kale plekken in te zaaien en te voorkomen dat het gras kapotgelopen of te kort gegeten wordt.

 

Omheining

Zorg ervoor dat je de omheining van de weide goed langsloopt voordat je de paarden op de weide laat. Zorg dat de omheining heel is, er geen scherpe delen uitsteken en overal stroom op staat. Zorg ervoor dat draad goed op spanning staat om snijwonden bij uitbreken te voorkomen.

Omheining rotatieweides

Deel de weide alvast op in kleinere blokken of stroken dan kun je de eerste periode al eenvoudiger omweiden. Maak hierbij de blokken of stroken zo klein mogelijk als voor de kudde haalbaar is. Houd aan dat ze maximaal één week per blok nodig hebben om dit kort te eten voordat ze naar een nieuwe weide gaan. Dit voorkomt dat de paarden de hergroei (opnieuw groeiende gewassen) gaan eten, dit is doorgaans suikerrijk en dus lekkerder dan het suikerarme structuurrijke gewas dat eigenlijk gegeten zou moeten worden.

 

Wennen aan gras

Het is belangrijk om je paard geleidelijk te laten wennen aan het gras. Dit is een grote verandering in het dieet van je paard. Om bijvoorbeeld hoefbevangenheid, diarree en koliek te voorkomen is het wennen aan een nieuw dieet belangrijk. Houd daarbij ook rekening met de volgende punten:

  • Voor de kwaliteit van je weide, en om te zorgen dat het gras laag is in suikers is het aan te raden om pas te gaan weiden in mei. Laat een gedeelte van het gras helemaal in bloei komen en beweid dit pas vanaf midden juni. Op die manier kunnen grassen in bloei komen, bevatten ze minder suikers en kunnen ze zich doorzaaien voor het volgende jaar.
  • Ga pas beweiden als de nachten warm genoeg zijn (minimaal 5 graden) in verband met suikers.
  • Begin de beweiding met ongeveer 10 minuten tot een half uur per dag. Breidt deze weidetijd elke 2 a 3 dagen met een kwartier of half uur uit. Kijk hierbij goed hoe je paard reageert op de voerverandering en houdt de beweidingsduur eventueel tijdelijk gelijk wanneer je merkt dat je paard meer tijd nodig heeft om te wennen.
  • Zorg er de eerste tijd voor dat de paarden eerst hooi hebben gegeten en niet met “honger” de weide op gaan. Bouw wanneer je paarden voor het weideseizoen goed op conditie zijn de hoeveelheid hooi geleidelijk af, passend bij de hoeveelheid weide uren.
  • Wees bij suiker gevoelige paarden in het vroege voorjaar nog veel voorzichtiger met beweiden. Bouw langzamer op en begin pas als het gras in bloeit staat met beweiden. Later in het jaar, in de ochtend en in uitgebloeid stadium bevat het gras het minste suikers.
  • Is je weide nog geen geschikte paardenweide? Beperk de opname van gras nog verder door de tijd die ze op de weide staan te beperken of gebruik te maken van een graasmasker.

 

Wil je meer weten over suikers in grassen of over hoe een geschikte paardenweide eruit ziet? Lees er over in andere blogs of schrijf je in als deelnemer van het jaartraject, dan geven we je alle kennis en onze ervaring om van jouw weide een gezonde paardenweide te maken zodat je jouw paarden onbezorgd kunt laten grazen.

Terug naar blog