De vos

De vos hoort bij de hondachtigen. Het is een roofdier dat van nature op veel plaatsen in Nederland voorkomt. Ook in ons Equihabitat wandelt regelmatig een vosje rond. Dat is niet zo fijn voor onze kleine dieren zoals kippen, konijnen en cavia's, maar de vos helpt ons wel bij ongediertebestrijding zoals muizen.

Hoe ziet de vos er uit?

De oren zijn aan de achterzijde zwart, evenals de "sokken", de onderbenen. Sommige dieren hebben een witte staartpunt; veel vossen hebben in ieder geval enkele witte haren rond het puntje van de staart. De bovenlip is wit, evenals de bef. De bef is een plekje tussen zijn kin en voorpoten. De vos heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang en dik. Hij is meestal 35 tot 40 centimeter hoog en 50 tot 80 centimeter lang. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Hoe leeft de vos?

De vos leeft meestal in een groep van zo'n zes dieren. Maar vossen jagen solitair, dat betekent dat hij niet met zijn groep jaagt, maar alleen. Je ziet hem meestal 's nachts en in de schemering. De vos eet bijna alles. Hij kan hard rennen, tot wel zestig kilometer per uur. Die wordt binnen de bebouwde kom dus geflitst, want dat is sneller dan je daar met een auto mag rijden. 

Vossen leven in een hol. Het hol is zelf gegraven of van een konijn of een das. De doorsnee van de pijp (gang naar het hol) is ongeveer 20 cm. Het komt voor dat vossen zelfs hun hol delen met konijnen en dassen. Een zelfgegraven hol bevindt zich meestal in een zandbank, onder een omgevallen boom, tussen boomwortels of onder rotsen en heeft vaak twee tot vier ingangen. Een groot hol, met meerdere ingangen, wordt een burcht genoemd. Meestal gebruiken alleen drachtige vrouwtjes het hol. Buiten het voortplantingsseizoen verblijft de vos overdag meestal gewoon op beschutte plaatsen.

Wat eet de vos?

Zijn prooien zijn meestal kleine en middelgrote prooidieren, zoals grote kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Ook vruchten en bessen (vooral bramen) worden gegeten. Dit betekent dat de vos een omnivoor is, hij eet namelijk zowel dieren als planten.

Dagelijks moet een vos ongeveer vijfhonderd gram (een halve kilo) aan voedsel binnenkrijgen. Een vos doodt soms meer dan hij nodig heeft. Vooral op plaatsen waar meerdere prooidieren op elkaar zitten en niet kunnen ontsnappen, kan hij een ware slachtpartij aanrichten. Dat maakt dat veel mensen niet zo blij worden met een vos als buurtgenoot.

 

Terug naar blog