De Egel

De egel, wie kent hem niet!? Het is een klein zoogdiertje dat makkelijk te herkennen is aan de scherpe stekels op zijn rug. Stoer maar ook een tikkeltje mysterieus. Hij laat zich niet zo makkelijk zien, maar horen des te meer! Er is zoveel te vertellen over dit bijzondere dier.

Nachtdier
Wanneer jij wakker bent, slaapt de egel. Dit doen ze op een beschutte plek. ’s Nachts worden ze wakker om voedsel te zoeken. Die zoektocht is erg moeilijk in het donker. Een egel ziet namelijk niet scherp en is ook nog eens kleurenblind. Aan ogen heb je dan niet veel. Egels kunnen daarom heel goed ruiken. Ze ruiken een prooi terwijl deze 3 centimeter onder de grond zit!

Rommelpot
Egels zijn gek op natuurlijke ‘rommel’. Ze scharrelen door lage planten en struiken. Woelen door bladeren en takkenbossen op zoek naar eten of een schuilplek. Egels hebben in Nederland steeds meer moeite om rommelige plekjes te vinden. Mensen bouwen wegen, schuttingen en leggen teveel stoeptegels in de tuin. De natuurlijke rommel verdwijnt en daardoor de egel ook. In ons Equihabitat laten we daarom gevallen blaadjes en takjes liggen en is een houtwal aangelegd zodat de egel hier lekker kan komen wonen.

Lekkerbek
De egel eet heel veel verschillende beestjes, zolang ze maar kruiperig en slijmerig zijn. Kevers, rupsen, wormen én slakken staan allemaal op het menu. Wist je dat een egel wel 40 slakken per nacht kan eten! Deze eet hij dan met huisje en al op. Erg handig voor in de (moes)tuin!

Herrieschopper
Hoor je ’s nachts geritsel en gesnuif in je tuin? Dikke kans dat je een egel op bezoek hebt! Vooral bij hun zoektocht naar voedsel maken egels veel geluid. Ze snuffelen bijvoorbeeld aan boomstammen, woelen bladeren om en smakken luid bij het kauwen van voedsel.

Stekelig
De stekels van de egel zijn eigenlijk hele dikke, harde haren. Erg handig die stekels. Bij gevaar rolt een egel zich namelijk op tot een stekelige bal. Roofdieren bezeren zich aan de scherpe stekels. En Au! stoppen dan hun aanval.

Terug naar blog