De bever

De bever is een groot knaagdier. Hij leeft op het land en in het water en tegenwoordig leven er weer meer in Nederland. Ook in de Molenbeek wonen bevers, zij maken regelmatig een mooie dam. Het waterschap komt deze dan afbreken omdat anders het water niet naar de Maas kan stromen. Wij vertellen je graag wat meer over dit leuke dier.

Hoe ziet de bever er uit?
De bever valt op door zijn grote voortanden. Deze voortanden zijn bedekt met een hard laagje oranje glazuur. Dit zorgt ervoor dat de tanden heel sterk zijn. De voortanden van een bever groeien altijd door.
De donkerbruine vacht bestaat uit haren die zo dicht op elkaar zitten dat er geen water op de huid kan komen. Zo blijft de bever lekker warm wanneer hij in de koude beek zwemt.
De staart van een bever is dik en plat. De staart is een grote peddel waarmee de bever makkelijk kan bewegen in het water. De bever kan heel goed zwemmen door dat de bever zwemvliezen tussen zijn tenen heeft. De staart wordt ook gebruikt als alarm. De bever kan hard met zijn staart op het water klappen om andere bevers te waarschuwen voor gevaar. 
De voorpoten van een bever zijn erg sterk. Ze kunnen er goed mee graven en voedsel mee vast houden. De bever is maximaal 1.30m groot. Hiervan is 30 centimeter staart. Volwassen bevers wegen tussen de 20 en 30 kilo. Ben jij al net zo groot als een bever?

Waar vindt je bevers?
Bevers leven graag in moerassen, langs beken, rivieren en meren. De diepte van het water moet minimaal 50 centimeter zijn. Dit water mag niet opdrogen, want dan is de bescherming van de burcht weg. 
Op de oever moeten genoeg bomen, struiken en kruiden staan. Voorbeelden van bomen en stuiken zijn: wilg, populier, berk en es. Wanneer er veel verschillende soorten bomen en struiken in het leefgebied te vinden zijn is dat beter voor de bever. Ons Equihabitat is dus een heel fijn beverleefgebied.

Een echte vegetariër
De bever is een echte vegetariër, hij eet dus geen andere diertjes, maar alleen plantjes. Op het menu van de bever staan bladeren, kleine takjes en bast van bomen (wilg en populier zijn favoriet), waterplanten en wortelstokken. In de zomer eten ze veel kruiden. Het eten van waterplanten is extra goed voor de bevervrouwtjes die jongen hebben. Omdat de winters in Nederland niet heel koud zijn, is het niet altijd nodig om een wintervoorraad aan te leggen.

Het huis van de bever
De beverfamilie woont in een burcht. Deze burcht wordt door de hele beverfamilie gemaakt. Samen slepen ze takken, stokken, modder en stenen naar de plek en beginnen met bouwen. Dit doen ze in de nacht, omdat ze overdag vooral slapen. Een beverburcht kan wel 2 meter hoog worden en 10 meter lang. 

Een leger als rustplaats
Legers worden in de zomer gebruikt als rustplaats. De legers zijn niet zo groot als een burcht. Het is vaak een uitholling op de oever. De binnenkant is bedekt met houtsnippers. Legers worden langs de oever onder dichte struiken en bramen gemaakt, waardoor ze lastig te vinden zijn.

Bevers bouwen dammen
Door het omknagen van bomen en bouwen van dammen heeft de bever invloed op zijn omgeving. Maar de bever laat hierdoor wel veel sporen na in de natuur.
Door het bouwen van dammen ontstaan bevervijvers, waarin de bever een burcht kan bouwen. De vijver van een bever is zijn fort en geeft hem bescherming. De dam wordt sterker gemaakt met waterplanten, modder en stenen. Voor de bouw worden stammen en takken afgeknaagd. Hoewel wij de dam heel mooi vinden en de bever een fijne plek gunnen moet het waterschap de dam keer op keer afbreken omdat anders het (regen)water van bijvoorbeeld Venray niet snel genoeg via de Molenbeek naar de Maas kan stromen.

De bever in Nederland
De bever staat op de lijst van bedreigde zoogdieren. Dit betekent dat hij moet worden beschermd. In het jaar 1826 was de bever uitgestorven in Nederland. Gelukkig zijn in 1988 bevers weer uitgezet in de natuur. Tegenwoordig gaat het goed met de bever in Nederland en komen ze in heel het land voor langs grote rivieren en beken.

Heb jij al knaagsporen aan bomen, de dam, een leger of zelfs de burcht gevonden?

Terug naar blog